Snad každý ví, že je čaj kulturní nápoj, který se připravuje louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Stálezelený keř dorůstá ve volné přírodě až 15 metrů, ale na plantážích se zachovává výška kolem jednoho metru. Na sto procent potěší povzbuzujícími účinky a lahodnou chutí. Látky obsažené v kvalitním čaji mohou mít zdraví prospěšné účinky.
Odkud se vzal čaj?
Možná jste nevěděli, že čajovník roste v jihovýchodní Asii, zejména v Číně a Indii, dále pak na Srí Lance, v Japonsku a Rusku. Najdete ho i v afrických zemích, jako jsou Kamerun, Madagaskar, Malavi či Réunion, Rwanda, Keňa a Seychely. Velké plantáže spatříte v Argentině, Ekvádoru, Peru či v Austrálii a Oceánii. Rostlina si libuje v monzunovém klimatu a dokáže růst až do nadmořské výšky 2500 metrů. Lístky čajovníku mají délku 3 – 25 centimetrů a šířku až 10 centimetrů. Sypaný čaj obsahuje kofein, kterému se říká tejn.
Jaký máte nejraději?
Čaje se hodnotí podle nejrůznějších kritérií. Zajímavé je dělení dle způsobu zpracování na čaje bílé, zelené, polozelené a černé. Lze zmínit i exotické formy, jako jsou jihoamerické maté, lapacho, jihoafrický Foibos a honeybush. Ruční zpracování je velice zajímavé, zejména v případě, když se při přidá do svinutého lístku perla. Jedná se o Gunpowder. Rozhodně nesmíme zapomenout na dvakrát fermentovaný Pu-erh, žlutý čaj, kukicha, hojicha, lapsang souchong. V České republice zdomácněla klasická sáčková forma, ale velkou popularitu má i sypaný čaj.
Prodej čajů
Patříte mezi milovníky tohoto lahodného moku anebo jen prahnete po vyzkoušení nové chuti? V obou případech oceníte bohatou nabídku e-shopu Chvilka na čaj. Právě zde si můžete objednat Oolong z Taiwanu a Číny, zelený čaj z Indie, černé čaje z Nepálu a Číny, bylinné směsi, ale rovněž konvice, šálky, misky, zhongy a sety.