Co lze dělat v zahradě, pokud jsou denní teploty nad nulou? Dokončíme podzimní práce – ryjeme a odstraníme ze záhonů zbytky rostlin. Taktéž se může začít s prořezáváním keřů, jako rybízu, malin nebo ostružin. Přicházejí na řadu stromy – odstraníme suché větve, nabělíme kmeny a až bude hotovo, podíváme se na ploty, zde nepotřebují opravit.
A jak se prořezávají ovocné keře?
U rybízu vyřezáváme nejstarší větve, pokud jsou roční přírůstky dřeva minimální. U černého rybízu 5-6 roční větve u červených a bílých starší. Maliny a ostružiny řežeme tak, že při zemi odstraníme položené větve, dále slabé, tenké a jednoleté silné výhony zkrátíme asi o jednu třetinu. Je dobré dát pozor, aby se suché plody nerozsypaly po zemi – o divoké rostliny na své zahradě asi mít zájem nebudete.
Pokud není stále mráz, připravte si záhon pro hrášek. Záhon uhrabeme a naděláme v něm asi 10 cm hluboké potůčky, které přečkají zimu, a brzy na jaře do nich vysejeme hrášek, přihrneme zemí a tak docílíme velmi brzkou sklizeň.
Další práce v zahradě
- výsadba ovocných stromů
- v případě, že stromky mají vrásčitou kůru, je to způsobeno nedostatkem vody, namočíme je alespoň na půl dne do vody
- sběr podzimních a zimních odrůd zrajícího ovoce
- na ovocných stěnách uvolníme větve a na zimu jejich vyvážeme směrem nahoru, aby se k nim nedostala zvířata
- okolo keřů a stromů zaryjeme hnůj nebo kompost či rašelinový substrát
- prokypříme jahody
- mladé stromky přihrneme půdou, ochrana před namrznutím
- po sklizni zeleniny odstraníme ze záhonů všechny posklizňové zbytky
- nedávno zasazené rostliny nadále zalévejte
- ostříhejte živý plot z ptačího zobu
- přistřihněte živé ploty z buku a tisu
- ostříhejte keře, které již odkvetly, výhonky zkraťte a staré dřevo odstraňte
- z opadavých a stálezelených keřů odeberte polovyzrálé výhonky a dejte je zakořenit do studeného pařeniště
- ošetřete černý rybíz proti skvrnitosti listů
- starejte se o dozrávající hrozny, překryjte je řídkou tkaninou nebo síťkou
- pokud jste již sklidili úrodu, prosvětlete stromy švestek, boční výhonky tvarované do vějíře seřízněte na polovinu
- výhonky ostružin sestříhejte až k zemi, odstříhávejte i maliny
- zkraťte výhonky višní, nektarinek a broskví.